Rulo Çim Bakımı

Rulo çim, Hazır çim olarak bilinen çimler serilme işleminden sonra bakımları normal çimler ile birebir aynı olan çimlerdir. Neden rulo veya hazır çim tercih etmeliyiz sorusu aklınıza gelebilir. Bunun için sizlere neden rulo çim? Neden hazır çim? makalemizi yayınladık. Sizlere şimdi çim alanlarının bakımı hakkında bilgiler sunacağız.

rulo-cim-bakimiÇim boy skalası kullanma şekline göre değişkenlik gösterse de genel olarak 4 santimetrelik bir uzunluk ideal uzunluktur. Bu uzunluğu biçme makinesi ile ayarlamanız mümkündür. Biçim işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur biçme makinesi boyu ve biçme makinesinin bıçakları oldukça keskin ve düzgün olmalıdır. Sulama performansına göre ve bulunduğunuz aylara göre biçme sıklığının değiştiğini söyleye biliriz. Belirli bir süre geçtiğinde sizlerde biçme zamanını göz ile anlar bir duruma geleceksiniz. Bizim sizlere önerimiz İlkbahar ve Sonbahar aylarında üç veya beş gün ara ile biçim yapılmalıdır. Yaz ayında ve kar yağışının olduğu kış aylarında biçim zamanları uzayabilir. Nisan ayından başlayarak havaların soğumaya başladığı Eylül ayına kadar geçen sürede toprağı nemli tutmak çim sağlığı için önemlidir. Sağlıklı çim için havanın sıcak olduğu aylarda sulama daha sık yapılmakla beraber geçe sulaması da mutlaka yapılmalıdır. Kış aylarında çim bitkisinin sulama ihtiyacı oldukça azdır.

Uygulama alanının çeşitli yerlerinden alınan toprak örnekleri en yakın Tarım müdürlüklerine götürülerek toprak analizi yapılmalıdır. Analiz sonucu Kış ayına girmeden ve baharda toprağa Azot, Fosfor, Potasyum gibi besleyici değerleri olan gübreler uygulanır. Analiz şansı bulunmayan durumlarda metrekare başına 20 ila 30 miligram gübre uygulaması yapılabilir. Bu sizlere hazır çim verimini artırırken çim sağlığını da koruyacaktır. Kullanılacak olan bu gübreler, cins, marka ve içeriğine göre değişkenlik gösterebilir. Gübre uygulamsı yapıldıktan sonra düzenli bir sulamanın yanında bir hafta boyunca alanı kullanmamak oldukça fayda sağlayacaktır. Çim sağlığını etkileyen önemli kriterlerden biride kedi ve köpekten kaynaklanan asitlik ortamların çoğalmasıdır. Özellikle geç hazır çimlerde oldukça büyük sorunlara neden olabilir. Çim sağlığını korumak adına rulo çim alanlarının üzerinde bulunan yaprak, hışır ve benzeri maddelerin tırmık kullanarak temizlenmesidir. Tırmıklama işlemi sırasında tırmığa fazla bastırılmamalı dır. Kış aylarında daha az biçim yapmakla beraber kesim boyunu da yükseltmeniz gerekmektedir. Kısa kesimler çim alanlarınızın sağlığını bozarken hem de yabancı ot kontrolünü de zorlaştırır. Kış ayında çimleri silindir ile ezmek de çim sağlığını olumlu yönden etkileyen bir işlemdir. Ankara rulo çim firmamız biçme işlemlerini uygulama alanının kuru olduğu bir zamanda yapılmasını tavsiye eder.

Ankara hazır çim firmamız nisan ayının ikinci periyotunda Amonyum Nitrat uygulaması yapılamasını tavsiye eder. Bu sizlere çimlerin daha sağlıklı ve gür olmasına yardımcı olacaktır.

Toprak sıcaklığının arttığı Nisan ayının ikinci döneminde çimlere Amonyum Nitrat uygulamanız faydalıdır. Bu ay içinde çimlerin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkta biçim yaparsınız. Yine de ev bahçelerinde çimlerin boyunu 2.5 cm den aşağıya indirmeyin. Nisan ayı kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde bu ay içinde ekim yapılabilir.